MEB özür durumu kılavuzundaki sorunlu belirleme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Temmuz 2009 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Her zamanki Gibi Şaşırttı

Dün memurlar.net'te yayımlanan ?MEB, 4.1.7 mağduriyetini çözdü? başlıklı haberimizde eş durumu özrüne dayalı olarak yaşanan mağduriyetlerin bir nebze düzeltildiğini vurgulamıştık.

Fakat kılavuzda yapılan bazı düzenlemeler amaca çok ta hizmet eden düzenlemeler olmamış olup bir tanesi ise şaşkınlık uyandıran bir değişiklik olmuştur.

"3. BASVURU YAPAMAYACAK ÖĞRETMENLER" başlıklı bölümün 4.maddesinde yer alan cümle aynen şöyledir:

"4- Her ikisi de öğretmen olan eşlerden, iller arasında yer değiştirenin eşi, eş özür durumundan tekrar eski görev yaptığı il için başvuru yapamayacaktır.?

Şimdi siz Eskişehir'de görev yapıyorsunuz ve eşiniz de öğretmen. İl dışı yer değiştirme istediniz sizin yer değiştirmeniz yapılmadı fakat eşinizin yer değiştirmesi yapıldı ve İzmir'e atandı.

Bu durumda bu maddeyi yorumlarsak; İller arasında yer değiştirenin eşi yani siz eş durumu özrüne bağlı olarak eski görev yeriniz olan Eskişehir'e istekte bulunamayacaksınız. İyi de siz Eskişehir'den zaten ayrılmamıştınız ki?

Cümle ?4- Her ikisi de öğretmen olan eşlerden, iller arasında yer değiştiren eş, eş özür durumundan tekrar eski görev yaptığı il için başvuru yapamayacaktır.? şeklinde amaçlanmışken anlamsız bir şekilde dizayn edilmiştir.

Aynı maddede yer alan ?Ancak, yer değiştirme işlemi yapılmayan eş, ataması yapılmış olan eşin görev yaptığı yere özür durumundan başvuru yapabilecektir.? belirlemesi de tam anlamıyla amaca hizmet eder nitelikte değildir.

Bu hüküm böyle kaldığı sürece sorun çözümlenmiş olmayacaktır. Çünkü bu hükümle beraber eğer eşlerden biri isteğe bağlı yer değiştirmeden dolayı yer değiştirebilmiş fakat diğer eş gerek alanında açık kurum olmaması gerekse daha sonra eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunmak amacıyla istekte bulunmamışsa bu dönemde yer değiştirme isteğinde bulunamayacağı anlamı çıkarılabilir ki bu hem ailelerin parçalanmasının hem de sorunun devamına hizmet edecektir.

Çünkü bu hükümle sadece istekte bulunduğu halde isteği gerçekleşmeyen eş gerçekleşen eşin yanına istekte bulunabilir amacına hizmet edecektir. Bu da doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Şöyle örneklendirelim:

1- Siz yeni evlendiniz o zaman eşinizin yanına istekte bulunabiliyorsunuz

2- Siz öğretmen, eşiniz polis, aynı ilde görev yaparken eşiniz bu ay başka bir ile atandı. O zaman da istekte bulunabiliyorsunuz.

Fakat siz öğretmensiniz eşiniz de öğretmen eşinizin tayini çıkmış size kadro açılmadığı için siz gidemediniz eşinizden ayrı kalacaksınız. Böyle bir mantığı kabul etmek mümkün değildir.

Bu nedenle bu maddenin ?Yer değiştirme işlemi yapılmış olan eşin yanına diğer eş özür durumundan başvuru yapabilecektir.? şeklinde düzenlenmelidir.

Çünkü bahis konusu düzenlemeler daha sonra öğretmenlere duyurulan ?Personel Genel Müdürlüğünün 29.05.2009 tarih ve 49303 sayılı ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazısı? ile icra edilmiştir. Yani öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin tamamlanma sürecinde bu işlem tesis edilmiştir. Konuyu anlamsız kılan en önemli hususta budur.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber